Baby`s slapen, huilen, inbakeren en speen

baby's slapen, huilen, inbakeren en speenAlgemeen

Dit artikel hoort bij het hoofdartikel over baby`s  en gaat over slapen, huilen, inbakeren en speen.

Slapen

In het eerste levensjaar slaapt een baby veel. Hoeveel en wanneer hangt af van de baby zelf, maar ook of je in staat bent het ritme te volgen of wanneer de baby wat ouder is, te ‘manipuleren’. Iets oudere baby`s kun je bijvoorbeeld overdag een beetje langer wakker houden zodat het `s nachts misschien iets langer slaapt.

Veel ouders hebben de wens, en krijgen de vraag!, of de baby al doorslaapt `s nachts. Dat zal in het begin echt niet aan de orde zijn en de vraag is wanneer wel. Probeer het ritme voor jou en de baby en het gezin zo rustig mogelijk in te richten. Baby`s doen het goed op goede voeding, een rustige omgeving, veel aandacht en nabijheid. Leg uw kindje wanneer het ook maar enigszins kan, te slapen in het eigen bedje. Sommige ouders kiezen ervoor de wieg of het bedje in de ouderlijke slaapkamer te plaatsen, dat kan natuurlijk ook. Neem het kindje nooit bij je in bed; dat is gevaarlijk en je hebt er later alleen maar veel werk en ellende van het kindje in zijn eigen bed te laten slapen.

Er zijn veel adviezen in te winnen over slapen. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts weet veel en op het internet kun je goede websites vinden. Familie of vrienden zullen ook veel kunnen vertellen.

Huilen

Baby`s huilen; dat hoort erbij. Wanneer baby`s langer dan 3 uren per dagen, 3 dagen per week en langer dan 3 dagen huilen, dan is er officieel sprake van een huilbaby. Het is moeilijk om een huilende baby te hebben omdat je vaak niet meer weet wat te doen of wat er aan de hand kan zijn. Meestal stoppen baby`s met huilen wanneer de volgende zaken aan de hand zijn en worden opgelost of vanzelf overgaan:

  • Een vieze luier
  • Honger
  • Krampjes
  • Moe zijn
  • Geknuffeld willen worden
  • Tandjes krijgen
  • Koorts, verkouden of niet fit zijn
  • Te warm of te koud
  • Boertjes moeten laten
  • Ander ongemak

Wanneer je je zorgen maakt, aarzel niet hulp in te schakelen.

Inbakeren

Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, ter hoogte van de armpjes strak en losjes ter hoogte van de beentjes. Door inbakeren wordt een baby beperkt in zijn (onwillekeurige) bewegingen zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

Inbakeren wordt tegenwoordig alleen gedaan bij baby`s die moeite hebben met slapen. Het is een hulpmiddel dat na enkele maanden weer afgebouwd kan worden.

Er is voldoende informatie beschikbaar en hulp wanneer je overweegt te gaan inbakeren. Wij raden niet aan dit op eigen houtje te gaan doen.

Speen

Een speen of fopspeen kan een handig hulpmiddel zijn om je kind te laten inslapen of wanneer het even rustig moet worden. Wij raden het gebruik alleen aan op beperkte tijden op de dag en er vooral veel informatie over in te winnen. Voor je het weet draagt jouw kindje de speen de hele dag, en dat heeft bepaalde gevolgen die je niet wilt voor je kind, zoals bijvoorbeeld spraakproblemen. Overweeg je een speen? Bepaal dan goed welke speen bij welke leeftijd hoort.  

Producten

Wijsmetgezondheid.com/spenen

(Bronnen: inbakeren.nl, ouders.nl, oudersvannu.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *