Bloeddruk: wat is het, wanneer heb je (te) hoge of lage bloeddruk

Bloeddruk

bloeddrukWat is bloeddruk, wat betekent het eigenlijk? Waarom is een te hoge bloeddruk ongezond en wat kun je ertegen doen? Welke ziekten kun je krijgen van te hoge bloeddruk? Wat is lage bloeddruk en/of orthostatische hypotensie en welke klachten heb je dan? Kun je daar ook iets tegen doen? Dit artikel geeft antwoord op de meest gestelde vragen en we geven een aantal interessante links naar andere websites. In onze webshop vind je artikelen die positief kunnen werken op je bloeddruk. Ook hebben we artikelen waarmee je je bloeddruk kunt meten, zoals bloeddrukmeters. We geven in dit artikel tips over voeding in relatie tot te hoge bloeddruk.

Wat is bloeddruk?

Het woord zegt het eigenlijk al: bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaderwanden, de druk die ontstaat op de bloedvaten wanneer het hart het bloed door de aderen pompt. Ons lichaam heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig en een manier om die te krijgen is dat het hart het bloed door de vaten duwt.

Om te weten of je bloeddrukwaarde goed is, zijn er richtlijnen ontwikkeld. Er is niet een ideale bloeddruk. Bij oudere mensen mogen de waarden iets hoger zijn. Er is sprake van een gezonde bloeddruk als de waarde ligt tussen de 90 onderdruk en 140 bovendruk. Een arts vertelt je of je een goede bloeddruk hebt of niet en wat je ertegen kunt doen. 

Wat is hoge bloeddruk en waarom is het niet goed voor je?

Hoe meer kracht de aderen krijgen te verduren, hoe hoger de bloeddruk en hoe hoger de schade. Hoge bloeddruk brengt dus schade toe aan de vaten omdat de druk op die vaten toeneemt.  

Wanneer je te lang een te hoge bloeddruk hebt, kan dat hart-en vaatziekten veroorzaken. Dat zijn bijvoorbeeld een beroerte, nierschade of een hartinfarct. Hart-en vaatziekten krijg je ook door niet gezond te eten, te roken, te veel stress, te weinig lichaamsbeweging, familiare aanleg, te hoog cholesterol, te veel alcohol en bepaalde ziekten zoals diabetes of reumatoïde artritis.

Een oorzaak voor hoge bloeddruk wordt meestal niet zomaar gevonden. Aanwijzingen zijn wanneer het in de familie voorkomt, je bepaalde medicijnen gebruikt, je overgewicht hebt, je veel zout eet, te veel drop eet of te veel alcohol drinkt. Ook kan het gebruik van anticonceptie ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt.

De meeste mensen hebben geen klachten van te hoge bloeddruk. alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of braken...

Wat kun je doen om de bloeddruk te verlagen?

Het allerbelangrijkste wat je moet doen om je bloeddruk te verlagen, is stoppen met roken en stoppen met het drinken van alcohol. Voldoende (intensief) bewegen en gezond eten is altijd goed om te doen en zorgt er zeker voor dat de te hoge bloeddruk zal dalen. Wanneer je niet weet wat je moet doen om je bloeddruk te verlagen, dan kun je naar je huisarts. Soms is het nodig medicatie te nemen, daar beslist altijd een arts of een specialist over.

Ons advies is niet alles tegelijk in je leven te veranderen. Dat houdt niemand vol en geeft geen garantie voor succes op de lange termijn. Zoek hulp van bijvoorbeeld een diëtist of huisarts wanneer je er zelf niet uitkomt. Er zijn programma`s voor mensen die willen stoppen met roken of drinken.

Voorbeeld:

Een vrouw van 41 heeft een drukke baan en 2 opgroeiende kinderen in huis. Haar man heeft ook een drukke baan. Na haar zwangerschap is zij niet weer terug op haar oude gewicht. `s Avonds heeft zij niet altijd zin om gezond te koken en 3 keer per week komt er daarom iets op tafel wat minder gezond is. Sporten schiet er vaak bij in. Zij is moe of heeft er gewoonweg geen tijd voor. Er zijn zoveel dingen die moeten gebeuren en zij wil ook graag afspreken met vriendinnen of moet voor het werk naar een training of een vergadering. Het weekend is bedoeld voor leuke dingen, toch?

Langzaamaan komt zij wat kilo`s aan. Zij rookt niet, maar een glas wijn gaat er wel in. Zij houdt van chocola en chips en mag zichzelf bijna iedere dag belonen met wat lekkers ‘omdat zij het zo druk heeft gehad’.

Het advies van Wijs met Gezondheid:

Wees eerlijk naar jezelf en je leefstijl-gedrag. Pas wanneer je zelf iets wilt veranderen, gebeurt er iets. Bepaal je doel: wil je afvallen? Wil je meer bewegen? Wil je gezonder koken? Heb je stress maar weet je niet waarvan? Veranderen gaat langzaam en stap voor stap. Accepteer dat er een terugval plaatsvindt. Sta weer op. Zoek hulp als het te moeilijk is. Vraag steun van het thuisfront. Probeer je leven iets minder druk in te delen (gooi er steeds iets uit dat als een verplichting voelt!) en vraag je af waarom je zoveel moet werken. Als je niets wilt veranderen, accepteer daar dan ook de consequenties van. Vier je successen (op een gezond manier) en wil niet alles tegelijk. Probeer eerst het één, dan volgt de rest vaak min of meer vanzelf.

Wat kan ik eten bij hoge bloeddruk?

Eerst nog even wat je niet moet eten: en dat is zout. Voeg geen zout toe wanneer je gaat koken en zet het zout niet op tafel. Koop geen kant-en-klaar maaltijden.

Wat kun je eten?

Linzen, granaatappels en asperges (omdat zij vezels bevatten). Bessen, broccoli, citrusvruchten, paprika en pepers (omdat zij vitamine C bevatten). Broccoli, slasoorten, vijgen en zuivel (omdat zij calcium bevatten). Aardappelen, avocado`s, bananen en quinoa (omdat zij kalium bevatten). Amarant (=zaden van een kruidachtige plant), quinoa, zaden (omdat zij magnesium bevatten). Lijnzaad, vette vis, zeevruchten (omdat zijn Omega-3-vetzuren bevatten).

Wat is lage bloeddruk en wat kan ik eraan doen?

Bij een man is er sprake van lage bloeddruk als de waarde lager is dan 110 bovendruk en 70 onderdruk. Bij vrouwen is dat 100 bovendruk en 60 onderdruk.

Klachten die kunnen optreden zijn: duizeligheid, licht in het hoofd, misselijkheid en wazig zien, zwarte vlekken voor de ogen, flauwvallen en vermoeidheid.

Lage bloeddruk kan komen door zwangerschap, bloed-en vochtverlies, infecties, hartritmestoornissen, wanneer u te snel opstaat of na een maaltijd (dit komt vooral bij ouderen voor).

In de meeste gevallen is er weinig te doen aan een lage bloeddruk. Ermee leren omgaan is dan het beste advies. In specifieke gevallen, zoals een brandwond waarbij je veel vocht verliest en de bloeddruk kan dalen, zal een arts je adviseren.

Wat is orthostatische hypotensie?

Hypotensie betekent lage bloeddruk. Orthostatisch betekent ‘de houding waarin je rechtop staat’. Mensen kunnen liggend een hele goede bloeddruk hebben of zelfs te hoog, maar staand of wanneer je van houding verandert, ineens een lage bloeddruk krijgen. De meeste mensen hebben klachten wanneer zij van liggend naar zit of staand gaan, of van zittend naar staan. Vanuit de knieën gebukt naar gaan staan is ook een veelgehoorde oorzaak. Een arts stelt orthostatische bloeddruk vast.  Het gebruik van medicijnen is een veel voorkomende oorzaak.

Klachten worden veelal veroorzaakt doordat de hersenen te weinig bloed krijgen.

Welke klachten komen voor bij orthostatische hypotensie?

 • Een gek gevoel in het hoofd. Licht of juist zwaar, gepaard gaand met duizeligheid.
 • Pijn in schouders en nek. Deze pijn trekt snel weg bij het liggen.
 • Hartkloppingen
 • Wanneer de daling van de bloeddruk doorzet, kan het zwart voor de ogen worden, komt er oorsuizen voor en lijken geluiden van ver weg te komen.

Het komt voor dat mensen, die last van orthostatische hypotensie hebben, flauwvallen (en dus vallen).

Wat verergert of lokt een orthostatische hypotensie uit?

 • Tijdens inspanning kunnen mensen klachten ervaren. Maar vooral bij het plotseling stoppen van lichamelijke inspanning.
 • Wanneer je te weinig vocht in het lichaam hebt, bv s morgens na het opstaan of bij warm weer en transpireren.
 • Het gebruik van alcohol.

Wat kun je zelf doen om bloeddrukdalingen te voorkomen of ermee leren omgaan?

 • Op een gegeven moment weet je zelf wel wanneer duizeligheid of klachten als gevolg van orthostatische hypotensie zich voordoen. Het is goed om je te realiseren dat vallen behoorlijk ernstige gevolgen kan hebben. Soms moeten mensen behandeld worden in het ziekenhuis. En stel je eens voor dat je bovenaan de trap komt, flauwvalt en je de trap weer naar beneden valt? Het is daarom niet gek en heel verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen. Zet een stoeltje of kruk op plaatsen waar je duizelig kunt worden. Neem een opvouwbaar krukje mee te wandelen of naar andere plaatsen. Trek je er niets van aan wat andere mensen zouden kunnen zeggen. Veiligheid voorop.
 • Sommige oefeningen helpen, zoals stevige vuisten maken, billen samenknijpen en benen kruisen en tegen elkaar aanduwen. Soms kan een arts, verpleegkundige of andere zorgverlener helpen met de oefeningen te oefenen.
 • Het eten van voldoende zout en het drinken van voldoende vocht (water!). Hoe lichter de urine, hoe beter je weet dat je voldoende drinkt.
 • Vermijd lang staan. Ga zitten wanneer je denkt dat dat nodig is, ook op gekke of ongewone plaatsen.
 • Nachtregels: vooral voor mannen: zittend plassen. Wanneer het kan, zet het hoofdeinde omhoog.
 • Wanneer je in beweging bent: niet te plotseling stoppen, maar het bewegen afbouwen.

Producten in onze winkel

Wijsmetgezondheid.com/meten-is-weten/bloeddrukmeters
We hebben zowel pols- als bovenarmbloeddrukmeters. We adviseren je gebruik te maken van de bovenarmbloeddrukmeter, omdat die het meest betrouwbaar is.
Let op! Zorg er altijd voor dat je de juiste maat manchet voor je bovenarm hebt. Het gebruik maken van een verkeerde maat leidt tot onbetrouwbare metingen.

(Bronnen: Hartstichting.nl, Thuisarts.nl, Voedingscentrum.nl, Leids Universitair Medisch Centrum)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *