Cellulitis – cellulite: betekenis, oorzaak, behandeling

Cellulitis aan het onderbeen
Wat is cellulitis en wat is cellulite?

Kort gezegd is cellulitis een bacteriële infectie van onderhuids bindweefsel en bij cellulite zie je putjes in je benen (sinaasappelhuid) zonder tekenen van ontsteking.

Cellulitis komt best veel voor en de infectie kan mogelijk ernstig zijn. Een eerste symptoom hiervan is een rode en gezwollen huid. Wanneer je de huid hier aanraakt, voelt het vaak warm en gevoelig aan.

Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet waar geen ontsteking in zit. Bij cellulite wordt het huidreliëf grover en gaat de huid lijken op een sinaasappelschil. Cellulite is volkomen onschuldig, maar wel erg vervelend om te hebben!

Verder in dit artikel:

Hoe krijg je cellulitis of cellulite?

Hoe ziet cellulitis of cellulite eruit?

Wat kun je doen tegen cellulitis of cellulite?

Conclusie

Hoe krijg je cellulitis of cellulite?

Cellulite

Bij het ontstaan van cellulite speelt bloedcirculatie en het bewegen van het lymfevatenstelsel een grote rol. Ons bloed circuleert automatisch, maar ons lymfevocht niet. Het lymfevatenstelsel heeft actieve beweging (aanspannen van de spieren) nodig om te doen wat het behoort te doen, namelijk afvalstoffen afvoeren en voedingsstoffen aanvoeren.

Wanneer ons lymfevatenstelsel geen of onvoldoende beweging krijgt komt weefselvocht stil te staan. De afvalstoffen in het weefsel gaan kleven aan vetcellen. Hierdoor ontstaat ophoping van cellen onder de huid die je ziet als cellulite. De ophoping drukt vervolgens het onderhuids bindweefsel plat, waardoor een vicieuze cirkel in gang wordt gezet. De doorstroming in het lichaam vermindert nog meer, waardoor nog meer afvalstoffen aan vetcellen gaan hechten. Vervolgens worden de ontstane hopen groter en de cellulite verergert.

Verminderde bloedcirculatie en doorstroming van het lymfevatenstelsel verklaart waarom de huid koud aanvoelt dus ook op plekken waar je cellulite hebt kan je huid koud aanvoelen.

Cellulite komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met de opbouw van de huid/onderhuids bindweefsel en de invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Vaak wordt gedacht dat overgewicht de veroorzaker van cellulite is, maar dat is een fabel. Ook slanke vrouwen hebben te kampen met cellulite. Wel is het zo dat overgewicht cellulite meer zichtbaar kan maken.

Cellulitis

Bacteriën veroorzaken cellulitis. In de meeste gevallen zijn de bacteriën Streptococcus en Staphylococcus verantwoordelijk voor cellulitis. Ook de ziekenhuisbacterie MRSA of andere bacteriën kunnen de oorzaak zijn.

Veel van deze bacteriën leven op je huid en zorgen niet voor problemen. Wanneer ze echter ín je lichaam terecht komen, kunnen ze schadelijk worden. De bacteriën kunnen in je lichaam terecht komen wanneer je een wondje hebt (snee, schram, open plek, ernstige brandwond, schaafplek).

Mensen met eczeem, voetschimmel of een erg droge huid hebben vaak genoeg diepe kloven in hun huid. Door kloven in de huid kunnen bacteriën ook binnendringen.

Cellulitis komt veel voor en iedereen kan deze infectie oplopen. Naar verwachting zal het aantal mensen met cellulitis groeien. Dit komt omdat steeds meer mensen een verhoogd risico lopen, omdat ze:

  • Van middelbare leeftijd of ouder zijn
  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Diabetes hebben, in het bijzonder wanneer dit slecht onder controle is.

Deze factoren verminderen het vermogen van ons lichaam om een infectie te bestrijden.

Hoe ziet cellulitis of cellulite eruit?

Bij de ontwikkeling van cellulite zijn vier fasen te onderscheiden:

Fase 1
De huid is glad en er is geen cellulite zichtbaar wanneer je ligt of staat. Wanneer je echter je huid tussen duim en wijsvinger samen knijpt, zie je onderhuids kleine bobbeltjes en putjes ontstaan.

Fase 2
Er zijn lichte onregelmatigheden zichtbaar wanneer je je spieren aanspant. Wanneer je in je huid knijpt, worden de onregelmatigheden duidelijk zichtbaar.

Fase 3
De onregelmatigheden zijn zichtbaar als je staat of zit.

Fase 4
Je kunt de onregelmatigheden duidelijk zien en voelen. In dit stadium kan de huid ook hard en pijnlijk aanvoelen. De cellulite is zichtbaar wanneer je staat én wanneer je ligt.

De eerste tekenen van cellulitis zijn een rode en gezwollen huid: er zit een infectie in het onderhuids weefsel.

Het is moeilijk te zeggen waar de roodheid stopt en de normaal uitziende huid begint. Wanneer je de huid aanraakt voelt deze warm aan. Het is vaak pijnlijk wanneer je op de warme, harde en gezwollen huid drukt.

Voordat je tekenen op je huid waarneemt, kun je je ziek voelen. Sommige mensen hebben koorts, koude rillingen of vermoeidheid. Als je een ernstige infectie hebt, kun je ook last hebben van hevige pijn, klam zweet, misselijkheid, duizeligheid of moeite met concentreren.

Wanneer de infectie ernstig is, ontwikkelen sommige mensen blaren op de rode gezwollen huid. De lymfeklieren in de buurt van de infectie kunnen opgezwollen zijn. Mogelijk zie je een rode streep in het gebied, een open zweer of een met pus gevulde bult.

Mensen met ernstige cellulitis kunnen een snelle hartslag, lage bloeddruk of moeite met concentreren hebben.

Wat kun je doen tegen cellulitis of cellulite?

Belangrijk!: Wanneer je denkt dat je CELLULITIS hebt neem dan contact op met je huisarts. Deze zal je waarschijnlijk antibiotica en goede wondverzorging voorschrijven.

Zonder behandeling kan de infectie zich snel verspreiden. De bacteriën kunnen in je lymfe- en bloedvaten terecht komen. Dit kan leiden tot bloedvergiftiging of blijvende schade aan de lymfeklieren (deze zijn onderdeel van je imuunsysteem).

Tegen cellulite kun je een aantal dingen doen om het te verminderen; het zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Er is namelijk geen enkele behandeling of aanpak die echt voldoet, zo blijkt uit verschillende onderzoeken door dermatologen.

Zoals eerder beschreven spelen bloedcirculatie en (over)gewicht een rol. Daarom kun je je bedenken dat het stimuleren van de bloedcirculatie en afvallen cellulite helpen verminderen.

Je kunt de volgende middelen gebruiken/het volgende doen:

Cellulite-cups

Met behulp van cellulite-cups masseer je het verkleefde bindweefsel los waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor wordt de huid egaler. Daarnaast wordt de bloedcirculatie gestimuleerd wat een frisse uitstraling aan de huid geeft. Met een manuele massage is het lastiger om verkleefd bindweefsel ‘los’ te masseren. De silicone cups trekken vacuüm waardoor de huid als het ware wordt opgezogen zodat dit verkleefde bindweefsel beter kan worden bereikt. De cups beweeg je handmatig over je huid, maar je kunt ook gebruik maken van een anti cellulite apparaat. Dit apparaat is elektrisch en maakt het een stuk gemakkelijker om je huid te masseren.

Body massagers

Deze zachte body massagers stimuleren je bloedsomloop en hebben een positief effect op cellulite.

Slimming Machine

De Slimming Machine combineert EMS-, infrarood- en ultrasone technologie. Het apparaat stuurt een miljoen trillingen (1.000.000) per seconde in de diepe weefsels van de huid en breekt hierdoor hardnekkige vet af. De vetcellen kunnen de druk van de ultrasound drukgolven niet weerstaan en veranderen in vloeistof. Deze vloeistof wordt samen met de andere afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam.

De Slimming Machine zorgt voor vetvermindering en vermindering van cellulite. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat de techniek van dit apparaat werkt!

Naast het gebruik van bovenstaande middelen kun je spierversterkende oefeningen (beenlift, squats, lunges) doen. Hierdoor ontwikkel je spiermassa en is er minder ruimte voor vocht en vet.

Beenlift anti cellulite
Beenlift anti cellulite
Squat anti cellulite
Squat anti cellulite

Walking lunges

Oefeningsvormen als callanetics, pilates, yoga, fitness zijn uitermate geschikt wanneer je cellulite wilt aanpakken.

Ook helpt het om je voedingspatroon aan te passen, indien mogelijk:

Drink veel water en groene thee
Water of groene thee helpt je lichaam bij het afvoeren van de giftige stoffen die verantwoordelijk zijn voor cellulite.

Beperk je alcohol- en koffiegebruik
Koffie en alcohol vertragen de bloedstroom en veroorzaken uitdroging. Hierdoor worden de gifstoffen sneller geabsorbeerd door het lichaam.

Vermijd zoveel mogelijk verzurende producten of producten met veel suiker
Het is belangrijk om producten met veel suiker of zuren zoveel mogelijk te vermijden. Een anti-cellulite dieet bevat voornamelijk eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren.

Conclusie

Cellulitis en cellulite zijn twee verschillende verschijnselen. Van cellulitis kun je ziek worden en is het raadzaam om zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. Cellulite is niet schadelijk, maar zeker wél onwenselijk.

Wil jij ook dat je cellulite minder zichtbaar wordt? Wil je daar zelf iets aan (kunnen) doen zonder dure behandelingen?

Bekijk dan de producten in onze winkel:

Wijsmetgezondheid.com/cellulitis-cellulite

Wijsmetgezondheid.com/boeken-callanetics

(Bronnen: American Acadamy of Dermatology, )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *