dpp IV enzym

dpp IV: de ongelooflijke impact van dpp IV enzym tekort op je gezondheid

Het dipeptidyl peptidase IV, afgekort dpp IV enzym, is een enzym met meer dan 70 functies. Dpp IV is actief in de dunne darm, de bloedbaan en de hersenen.  Een tekort aan dpp IV kan invloed hebben op verschillende gezondheidsproblemen, zoals stress, wondheling, pijnbestrijding, middenoorontsteking bij kinderen, astma, maagzuurtekort, allergieën, hart en vaten, lekkende darm syndroom, eetverslaving/overgewicht, candida, psychose, ADD-ADHD, autisme.

Functie van dpp IV

Een ontzettend belangrijke functie van dpp IV is het afbreken van zogenoemde exorfinen. Dit zijn stoffen die zitten in voeding zoals brood, pasta, melk, spinazie, soja en paddenstoelen. Exorfinen hebben een morfine-achtige werking en zorgen ervoor dat je je (kortdurend) goed voelt.

Dpp IV breekt exorfinen af en beschermt daardoor de endorfine receptoren tegen morfine-achtige overbelasting. Deze overbelasting zorgt er na verloop van tijd voor dat er endorfineresistentie (de receptoren in je hersenen worden ongevoelig) ontstaat.

Wanneer je een tekort aan dpp IV hebt, worden exorfinen onvoldoende afgebroken en in de bloedbaan opgenomen. Ze hechten zich aan de endorfine receptoren en gedragen zich als imitators. Hiermee misleiden ze het endorfine systeem en verstoren de werking van dopamine, insuline, cortisol en het immuunsysteem. Als dit teveel gebeurt, kom je in een vicieuze cirkel:

dpp IV
Verminderde werking van DPP IV leidt tot vicieuze cirkel

Wanneer je niet voldoende dpp enzym aanmaakt, heb je de neiging om meer voeding te eten wat exorfine bevat. Hierdoor kan een eetverslaving ontstaan of een chronische aandoening zoals diabetes type 2, ADD/ADHD, autisme of zelfs borderline.

Ons endorfinesysteem

Het endorfinesysteem is een netwerk van verschillende receptoren (soort van ontvangers) waarop zich morfine-achtige stoffen (opioïden) hechten. Deze opioïden kunnen van lichaamseigen of lichaamsvreemde oorsprong zijn. Endorfinereceptoren bevinden zich in het hele lichaam. De grootste concentraties zijn te vinden in de hersenen, de huid, het maag-darmkanaal, het rugge- en been merg en de lymfocyten.

Het endorfinesysteem is bij meer dan honderd lichaamsfuncties betrokken. Zo zorgt het voor de vrijgave van dopamine en insuline en vermindert het systeem allergische reacties en overgevoeligheid voor bepaald eten.

Endorfine is het snelst werkende antistress hormoon. Het is een natuurlijk antidepressivum en een natuurlijke angstremmer. Daarnaast beschermt endorfine ons tegen ouderdomsverschijnselen en kanker. Andere functies zijn: DNA en celherstel, immuunregulatie, preventie en herstel van kanker.

Mensen met verminderde endorfinegevoeligheid voelen vaak dat ze iets tekort komen. Dit gevoel compenseren ze door bijvoorbeeld meer (verkeerde voeding) te eten, harder te werken, te roken of (overmatig) alcohol te gebruiken. Op die manier hopen ze het ‘lege’ gevoel te verzachten.

Over exorfinen

Exorfinen zitten in gluten, caseïne (dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), soja en spinazie en in sommige schimmels. Zoals hierboven beschreven, hebben exorfinen een morfine-achtige werking. Ze bezetten de endorfinereceptoren, ook wel opiatenreceptoren genoemd.

Sommige exorfinen zijn 10 keer sterker dan morfine (bijvoorbeeld caseïne-exorfinen). Ze hebben daarom ook een sterke invloed op onze hersenen en geven tijdelijk een stress verlagend effect. Geen wonder dat we verslaafd raken aan pizza’s, brood, pasta’s, kaas en andere zuivelproducten!

Effecten van exorfinen

 • Verstoren de werking van de bijnieren en schildklier
 • Werken verslavend, leiden tot eetverslaving/eetstoornissen en overgewicht
 • Veroorzaken psychische klachten
 • Vertragen of remmen de afbraak van toxische (giftige) stoffen, medicijnen, zware metalen (amalgaam, kwik), additieven (stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd), pesticiden
 • Verstoren de werking van dopamine, serotonine, insuline en cortisol
 • Wijzigt de hersenactiviteit (aangetoond met EEG)
 • Zijn toxisch voor hersen- en zenuwcellen
 • Hebben dezelfde werking als morfine
 • Maken het lichaam minder gevoelig voor eigen endorfines
 • Verhogen de aanmaak van histamine (allergie, hooikoorts, astma, dwangmatig gedrag)
 • Remmen de werking van een stof die belangrijk is voor het overleven van zenuwcellen en de aanmaak van nieuwe hersencellen
 • Tijdens de zwangerschap verminderen ze de dopamine aanmaak en de endorfine gevoeligheid bij de baby

Onderzoek naar dpp IV

TNO Nutrition and Food Research in Zeist heeft onderzoek gedaan om de doelmatigheid van de werking van “schimmel”-verteringsenzymen aan te tonen. Dit zijn spijsverteringsenzymen gewonnen uit de schimmels van de Aspergillus oryzae en Aspergillus melleus (DPP-IV Ultimate).

Ze gebruikten technologie waarbij absorptie en vertering van voeding in de maag en dunne darm zijn nagebootst. Met deze methode is het mogelijk om monsters te nemen tijdens verschillende fasen in het verteringsproces. Ze onderzochten de omstandigheid met 1. verminderde spijsvertering en 2. perfecte verteringsconditie. De resultaten uit dit onderzoek tonen aan dat de spijsverteringsenzymen de vertering van de eiwitten en koolhydraten verbeteren, zowel bij een verminderde spijsvertering als bij een gezonde spijsvertering.

De enzymen van DPP IV Ultimate overleven de zuurgraad van de maag en doen het werk in de dunne darm daar waar andere enzymen inactief zouden zijn.
Uit dit onderzoek blijkt dat niet alleen mensen met een slechte spijsvertering baat kunnen hebben, maar dat ook mensen met een gezonde spijsvertering kunnen profiteren van deze spijsverteringsenzymen. Vooral bij het gebruiken van brood, melk en soja.

Andere studies naar het belang van dpp IV

Onderzoek naar aanvullend gebruik van het enzym is nog beperkt. Toch heeft klinisch onderzoek de effecten van een dpp IV combinatie onderzocht bij een groep van 22 kinderen en jong volwassenen met ASS. Uit deze trial kwam naar voren dat er een duidelijke verbetering te zien was als het gaat over: aandacht, begrip, spijsvertering, oogcontact, stemming, dwangmatig handelen, slaap, in contact zijn met anderen, hyperactiviteit en spraak. Dit na 12 weken gebruiken van het dpp IV supplement.

Dpp IV remmende factoren

 • Calcium suppletie: het nemen van DPP-IV producten mag liefst niet gecombineerd worden met de extra inname van calcium.
 • Organofosfaten (insecticiden, herbiciden en pesticiden)
 • Kwikverbindingen: (amalgaam, vaccins en vis)
 • Vaccins tegen baarmoederhals kanker 
 • Ezetimibe: (cholesterolverlager)
 • Statines: (cholesterolverlagers)
 • Chlorambucil (chemotherapie)
 • DPP-IV remmers: (gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2) DPP-IV remmers verhogen de kans op psychose en andere dopamine verstoringen (bv. verslaving en gewelddadig gedrag)
 • Glucocorticoïden: (corticosteroïden met een effect op het metabolisme van glucose, voornamelijk cortisol)
 • Cationische peptiden: Caseïne–exorfinen; de afbraakproducten van BCM-5 – een caseïne–exorfine –  remmen de werking van het DPP-IV enzym. Met andere woorden niet-humane melk-exorfinen schakelen de werking van het DPP-IV enzym uit.
 • Dynorphin: een opioïde die de KOR receptoren van het endorfinesysteem activeert. De KOR receptoren werken als een remmer van de andere twee receptoren van het endorfinesysteem (MOR en DOR). Dynorphin wordt actief door opiaten (bv.exorfinen), het gebruik van dopamine stimulerende geneesmiddelen (bv.Ritalin®/Rilatine®, dextro-amfetamine, Levodopa®), antipsychotica, chronische stress, roken, alcohol, bijna alle drugs en het consumeren van overwegend vette voeding. Dynorphin is een dopamineremmer, een dpp IV enzym remmer en een BDNF remmer. BDNF beschermt de hersenen tegen neurodegeneratie, een problematiek die voorkomt bij geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer en Parkinson .
 • Histamine, een stof die vrijkomt bij allergische reacties. Histamine is een dynorphin-activator een stof met een sterk DPP-IV remmend effect .
 • Dopamine stimulerende medicatie (bv.Ritalin®/Rilatine® R, dextro-amfetamine R, Levodopa® R), activeren dynorphin, dat een DPP-IV remmer is R (zie dynorphin)
 • Cholecystokinine, een neurohormoon dat de galblaas stimuleert tot het afscheiden van gal. Cholecystokinine veroorzaakt een toename van dynorphin R. Exorfinen veroorzaken een sterke toename van cholecystokinine wat op termijn kan leiden tot het ophopen van galstenen en galblaasinfecties (helaas wordt er veel te snel overgegaan tot het operatief verwijderen van de galblaas). Gluten veroorzaakt een acht keer langzamere lediging van de galblaas door toename van cholecystokinine.
 • Chronische en belastende stress. Stress activeert het CRH hormoon, dat op zijn beurt dynorphin activeert. Dynorphin is een DPP-IV remmer. (zie dynorphin)
 • Chitosan is een natuurlijk voorkomende polysacharide met antibacteriële werking. Het wordt gebruikt in deodorants, waterverzachters, waterfilters en voor het klaren van wijn. Het is tevens een erg omstreden voedingssupplement om te vermageren (omdat het de opname van vet via de darmwand blokkeert), dat helaas mag verkocht worden…. Chitosan is een sterke DPP-IV remmer (80% verminderde activiteit van het DPP-IV gen)
 • Berberine: een vaak toegepast voedingssupplement, komt ook voor in Relora® (productnaam van een voedingssupplement met extracten van Phellodendron amurense)
 • Polyfenolen. Komen van nature voor in planten en groenten. In natuurlijke vorm zijn polyfenolen gezond. Geconcentreerde polyfenolen (extracten) gebruikt in voedingssupplementen zijn giftig omdat ze een sterke DPP-IV remmende werking hebben. Sommige van deze polyfenolen remmen het DPP-IV enzym sterker dan de DPP-IV remmende geneesmiddelen die aan diabetici worden voorgeschreven. De polyfenolen werden in dit onderzoekR ingedeeld in drie categorieën volgens hun DPP-IVremmende werking. Groep 1 (sterkste remmers): resveratrol, luteoline, apigenine, en flavonen. Groep 2 (matige remmers): naringenin, hesperetin, cyanidin-3-glucoside, kaempferol en malvidine. Groep 3 (zwakke remmers): cyanidine, quercetine en koffiezuur. Caseïne remt de werking van polyfenolenR (tot 75% en meer). Dit houdt onder meer in dat mensen die een zuivelvrij dieet volgen voedingssupplementen met polyfenolen best mijden.
 • EDTA : (een zware metalen chelator)
 • Adenosine
 • TNF-alfa en TGF-beta
 • Fosforzuur: (een smaakversterker in bijna alle frisdranken)
 • Forskolin
 • Hyperinsulinemie
 • Fluor en fluoriden
 • Antibiotica 
 • Efedrine (hoestdranken, drugs)
 • Erythrina variegata. (Indische koraalboom)
 • Galega orientalis (bloem: geitenruit)
 • Bacitracin (metaboliet van de Bacillus subtilis bacterie)
 • Mango bladeren en stengels: (Mangifera indica, alleen de bladeren en stengel)
 • Pennisetum glaucum (Gepelde parelgierst is in grote delen van Afrika het oorspronkelijke ingrediënt van couscous. In de Noord-Afrikaanse keuken wordt doorgaans tarwegries gebruikt, in deze versie is couscous eveneens in de westerse keuken bekend. Parelgierst wordt soms gebruikt bij het maken van bier)
 • Rauvolfia serpentina(een van de 50 meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde)
 • Druivenpitten: (ook in olie en druivenpitten supplementen zoals proanthenol en resveratrol).
 • Naringine: een flavonoïde, zit in grapefruit en sinaasappelschillen (commercieel sinaasappelsap uit extracten bevat schilrestanten). Naringine blokkeert niet alleen de P450-detox-enzymen (CYP3A4 en CYP1A2) maar ook het DPP-IV enzym R. In België wordt de grapefruit ook wel pompelmoes genoemd.
 • Epicatechine derivaten: antioxidanten concentraten uit groene thee, rode wijn en chocolade. Het nemen van teveel antioxidanten via supplementen is toxisch.
 • Teveel zink: (bv. door hoge doseringen in voedingssupplementen. Chlorella, tarwe en andere granen kunnen een zink-tekort veroorzaken. Magnesium versterkt de binding van de endorfine receptoren in de hersenen van ratten, terwijl zink deze magnesium interventie neutraliseert)
 • Cadmium. (roken)
 • Wei :(bv. in proteïne shakes, kan de kans op prostaatkanker verhogen)
 • Febreze: (een stofverfrisser met zinkchloride): niet inademen en best uit de buurt houden van huisdieren (risico voor overgewicht, stressovergevoeligheid,  kanker, depressie en andere psychische stoornissen bij huisdieren)
 • Syzygium cumini(jambolan, een eetbare vrucht van de mirtefamilie)
 • Extract van Oryza sativa var. glutinosa (kleefrijstR
 • Extract van Piper longum, een pepersoort die veel wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde R
 • Extract van malrove (Marrubium vulgare), wordt gebruikt als natuurlijke rustgever voor lichaam en geest.
 • Alostine (frequent gebruikt geneesmiddel in Afrika)
 • Scoparia dulcis(Scoparin A)
 • Tecoma stans (bloem: gele Bignonia)
 • Vinca major (plant: grote maagdenpalm)
 • Jambolan

Bij welke klachten heeft dpp IV een positief effect?

 • ADD/ADHD, Autisme
 • Psychose/schizofrenie/depressie/angststoornissen
 • AIDS
 • Candida
 • Maagzuurtekort
 • Eetverslaving/overgewicht
 • Lekkende darm syndroom
 • Hart- en vaataandoeningen
 • Allergieën
 • Ziekte van Parkinson
 • Astma
 • Ontstekingsreacties
 • Wondheling
 • Pijn
 • SLE
 • Stress
 • Glucose metabolisme
 • Beenmerg
 • Kanker
 • Bij baby’s/kinderen: middenoorontsteking, bronchitis (chronisch), stinkende stoelgang, ademhalingsproblemen/apneu, darmkrampen, aanhoudend huilen, reflux

Wat kun je doen om de werking van het dpp IV enzym te verbeteren?

 1. Exorfinen verminderen of geheel vermijden
 2. Supplementen nemen met een dpp IV werking en/of stimulatie van het dpp IV gen
 3. Overschakelen op biologische voeding
 4. Geneesmiddelen (en andere chemische stoffen) vermijden die het enzym remmen

!!! De aanmaak van het enzym wordt gereguleerd door het dpp IV gen. Sommige mensen hebben een gen-mutatie waardoor ze minder dan 1% van de normale hoeveelheid enzym aanmaken. Deze mensen zijn dan ook genoodzaakt een supplement te gebruiken.

Dosering

De standaarddosering bij volwassenen is 3x daags 1 capsule, een kwartier voor de maaltijd innemen. Bij kinderen onder de 12 jaar kan de helft worden gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen van dpp IV

Exorfines uit onder andere de voeding schrappen geeft ontwenningsverschijnselen die te vergelijken zijn met het afkicken van drugs, roken, alcohol of suiker. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon.

Psychische ontwenningsverschijnselen: verhoogde prikkel- en stressgevoeligheid, geïrriteerdheid, moeheid, toegenomen behoefte naar suiker.

Darmflora adaptatie: bij aanvang van gebruik van dpp IV kan gasvorming, darmkramp en/of diarree optreden. Na verloop van tijd past het lichaam zich aan en verminderen of verdwijnen deze verschijnselen vanzelf wanneer je doorzet. Durf het de tijd te geven en geef niet op!

Conclusie

Het dpp IV enzym is onmisbaar voor ons lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ons endorfinesysteem goed kan blijven werken. Het breekt exorfinen af en behoedt ons lichaam voor endorfine resistentie.

Het endorfinesysteem activeert het dopaminebeloningssysteem, de insulinehuishouding, de stressweerstand en het immuunsysteem. Dit verklaart waarom zo veel mensen met ADD/ADHD, ASS en andere psychische problemen te kampen hebben met andere aandoeningen die verband houden met de werking van endorfine.

Dus: heb je naast bovengenoemde problemen, last van bijvoorbeeld voedselintoleranties, candida, brandend maagzuur door maagzuurtekort, histamine-intolerantie, depressie, angst, stress, eetverslaving/overgewicht of diabetes? Kun je brood, pizza, pasta en melk moeilijk laten staan? Gebruik je regelmatig of veel soja en spinazie?

Vond je dit interessant? Deel het dan graag met anderen, misschien kun je er iemand mee helpen

Back to top