Gezondheid | Wat is gezondheid? | Bijv. gezond gewicht en gezonde voeding

Wat is gezondheid?

Gezondheid is “Het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven” (Machteld Huber, grondlegster voor Positieve Gezondheid). Gezondheid als begrip heeft een andere definitie/benadering gekregen dan voorheen. De WHO stelde in 1948 dat gezondheid “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn is en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap”.

In basis is dit een goede definitie zou je denken. Machteld Huber is daar echter over gaan nadenken en zij is gaandeweg tot een nieuwe omschrijving van gezondheid gekomen. Zij legt de nadruk op de mogelijkheid om gezond te zijn of te worden. Zelfs wanneer je ziek bent.

Je kunt op onderstaand plaatje klikken om het filmpje over de nieuwe omschrijving van gezondheid te bekijken. Machteld Huber legt dit uit.

Nieuw concept van Gezondheid

Positieve Gezondheid

Machteld Huber ontwikkelde samen met de Gezondheidsraad en ZonMw een nieuw en dynamisch concept “gezondheid” met als uitgangspunt veerkracht en zelfredzaamheid van mensen. In onze ogen laat ze mensen nadenken over eigen mogelijkheden ten aanzien van hun gezondheid; mensen hebben zelf regie over hun gezondheid. Persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven zijn daarbij net zo belangrijk. Zelfs wanneer er sprake is van ziekte.

Positieve Gezondheid kent zes dimensies waarmee gezondheid in kaart kan worden gebracht:

 • Lichaamsfuncties
 • Mentaal welbevinden
 • Zingeving
 • Kwaliteit van leven
 • Meedoen
 • Dagelijks functioneren

Deze zes dimensies zijn opgenomen in een spinnenweb. Zie de illustratie hieronder:

Spinnenweb Positieve Gezondheid

Het spinnenweb is bedoeld als leidraad tussen zorgverlener en zorgvrager, bijvoorbeeld tussen arts en patiënt, tussen verpleegkundige en cliënt, tussen jeugdhulpverlener en kind, enz. De gezondheid en het welbevinden van de zorgvrager worden in kaart gebracht evenals de eventuele wens om iets te veranderen. Hierbij staat niet het oordeel van de professional centraal, maar wat de persoon zelf belangrijk vindt en waar hij of zij aan wil werken.

Mensen van verschillende vakgebieden binnen de gezondheidszorg zijn blij met het spinnenweb. Zo wordt er gebruik van gemaakt door huisartsen, de thuiszorg, de jeugdgezondheidszorg. Natuurlijk zijn er ook kritieken op dit model en de visie die erachter zit. Wij denken dat het erg lastig is om een concept te ontwikkelen wat bij iedereen aansluit en “waterdicht” is.

Test je Positieve Gezondheid

Ben je benieuwd hoe jij scoort op jouw Positieve Gezondheid? Dan kun je een test doen via Mijn Positieve Gezondheid. Tijdens de test beantwoord je 42 vragen over verschillende onderwerpen. Na de test krijg je je persoonlijke score aan de hand van het spinnenwebmodel. De onderwerpen zijn:

 • Hoe voel ik me lichamelijk?
 • Hoe gaat het geestelijk met me?
 • Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
 • Lukt het me te genieten van het leven?
 • Hoe doe ik mee in de samenleving?
 • Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Aan ieder onderwerp zijn 7 stellingen gekoppeld. Geef bij elke stelling aan in hoeverre je het er mee eens bent of niet. Vul in wat je zélf belangrijk vindt en niet wat iemand anders zou willen horen. De score loopt van 0 tot 10: 0 = niet mee eens en 10 = helemaal mee eens.

Wat komt er uit jouw score? Gaat het heel goed met jouw gezondheid of heb je te kampen met gezondheidsklachten? Gemiddeld genomen worden we met elkaar veel ouder dan vroeger en hebben we meer te maken met chronische aandoeningen. We willen een aantal zaken benoemen.

Gezondheidsklachten

Wij Nederlanders ervaren tal van gezondheidsklachten. Net als vele andere wereldburgers. Deze klachten zijn zeer uiteenlopend van aard: overgewicht, vermoeidheid, stress, burnout, slapeloosheid, huidaandoeningen, diabetes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze zijn het gevolg van bijvoorbeeld een te druk leven, ongezond eten en drinken, te weinig slaap, te weinig beweging. Deze signalen herkennen we allemaal, maar vaak genoeg nemen we ze niet serieus. We luisteren onvoldoende naar wat ons lichaam ons vertelt en daardoor ontwikkelen we problemen op gezondheidsgebied.

Gezond gewicht

Gezond gewichtEen gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Gezond gewicht is een van de factoren die bepaalt hoe gezond je bent. Toch wil een gezond gewicht niet zeggen dat je gezond bent. Je hebt namelijk mensen die “alles” kunnen eten en niet aankomen. Ze kunnen zich wat hun gewicht aangaat veroorloven om voedingsmiddelen met veel vet en suiker te eten. Wanneer ze dit ook daadwerkelijk doen, kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid. Bijvoorbeeld dat vet hoopt zich op in de aderen, waardoor vernauwingen ontstaan. Opgehoopt vet in de aderen kan er ook voor zorgen dat suiker niet goed in de cellen van het lichaam wordt opgenomen. Het suiker blijft in de bloedbaan en je loopt dan kans op het krijgen van diabetes.

Gezond gewicht gaat samen met gezonde voeding. Voeding die zowel voor je lichaam als je geest voedend is. Hoe meer ongezonde dingen je eet, des te slechter je je gaat voelen. Het omgekeerde is dus ook waar.

Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding eigenlijk? Gezonde voeding bestaat uit een scala van voedingsproducten die een positieve bijdrage aan je gezondheid leveren. Een gezond(er) voedingspatroon verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en vroegtijdig overlijden.

Wat verstaan wij onder gezonde voeding?

 • Veel volkoren producten
 • Veel groente en fruit
 • Peulvruchten (wekelijks)
 • Ongezouten noten (dagelijks)
 • Een keer per week (liefst) vette vis, zoals makreel, zalm, (zure) haring, sprot

Eet groente en fruit zoveel je kunt

Wanneer je veel groente en fruit eet, verkleint dat je risico op bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Varieer zoveel mogelijk met de verschillende soorten. Je kunt ook groente- en fruitsap drinken als je groente en fruit niet zo lekker vindt. Hier zitten echter wel minder vezels in dan in losse groente en fruit en je hebt er ook minder snel een vol gevoel van.

Eet vooral volkoren producten

Kies voor volkoren brood en pasta en voor zilvervliesrijst. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan langzame koolhydraten (deze doen er langer over om te verteren en zijn veel gezonder dan snelle koolhydraten), voedingsvezels en verschillende vitamines.

Let erop wanneer je volkoren brood wilt kopen dat het ook echt volkoren is. Soms wordt brood namelijk donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker en dan zitten er maar weinig extra voedingsstoffen in. Als brood echt volkoren is, staat dit bij verpakt brood op het etiket.

Eet wekelijks peulvruchten

Peulvruchten zijn erg gezond om te eten. Er zitten veel eiwit, voedingsvezel, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen in. Bruine bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen zijn peulvruchten.

Kies zoveel mogelijk voor onverzadigd vet

Voedingsmiddelen met vet bevatten verzadigd en onverzadigd vet. Producten met verzadigd vet verhogen de kans op verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en diabetes. Het is dus belangrijk om te kiezen voor producten met onverzadigd vet:

 • Plantaardige olieën (olijfolie, sesamolie, rijstolie), zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten
 • Ongezouten noten (walnoten, amandelen)
 • Ongezouten pinda’s
 • Vis

Maak gebruik van natuurlijke smaakmakers

In plaats van zout, is het goed om je eten op smaak te brengen met verse kruiden en specerijen. Denk dan aan:

 • Groene kruiden als basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, oregano, bieslook
 • Specerijen, bijvoorbeeld (cayenne)peper, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, paprika, kerrie, kruidnagel
 • Gember, koriander, ui, mosterdzaad, citroen, knoflook
 • Geroosterde zaden en pitten, zoals zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaad

Wat kun je het beste drinken en hoeveel?

Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Kies voor drinken zonder suiker en zonder alcohol. Neem in plaats daarvan water, thee of koffie zonder suiker. Drink jij in ieder geval 1,5 liter per dag? Houd het maar eens bij en als je minder drinkt, neem dan een extra kop thee of glas water. Het is belangrijk om voldoende te drinken. Dit zorgt voor een goede werking van je darmen en voor de afvoer van afvalstoffen.

Hoeveel keer per dag eten?

Met een basis van 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes per dag, moet jouw lichaam voldoende voedingsstoffen krijgen. Mits je de voedingsmiddelen eet die gezond voor je zijn. Met dit voedingsritme houd je je stofwisseling en verbranding op gang. Dit is belangrijk ten aanzien van het krijgen of behouden van een gezond gewicht.

Heb je aanvullende vitamines nodig?

Wij adviseren om dagelijks een multivitamine te slikken, zelfs wanneer je 2 opscheplepels groente en 2 stuks fruit per dag eet. De kwaliteit van voeding is gaandeweg de afgelopen decennia flink achteruit gegaan en bevat niet meer de hoeveelheid voedingstoffen die jouw lichaam nodig heeft.

Heb je een donkere of getinte huid, dan is het belangrijk om extra vitamine D te gebruiken. Vitamine D is ook helpend bij:

 • Kinderen jonger dan 4 jaar
 • Volwassenen en kinderen ouder dan 4 jaar die onvoldoende buiten komen
 • Mensen die buiten een sluier of burka dragen
 • Vrouwen vanaf 50 jaar
 • Mannen vanaf 70 jaar

Vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuur nodig. Deze vitamine is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Veganisten hebben vitamine B12 nodig, omdat deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt.

Wat is geen gezonde voeding?

 • Producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood, biscuits, koekjes, zoutjes
 • Producten met veel verzadigd vet, zoals rood vlees, volle zuivelproducten, 48+ kaas
 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Zoete dranken waar suiker in zit, zoals fruitsapjes en frisdrank
 • Alcoholische dranken (wanneer overmatig gebruikt)
 • Producten met veel zout, bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden, hartige snacks en sauzen

Wie zijn wij en wat kun jij met Wijs met Gezondheid?

Wij zijn ervaren en opgeleide medewerkers in de gezondheidszorg. Wij bieden door middel van onze website een groot scala aan gezondheidsproducten. Producten waarvan wij denken dat ze goed en helpend voor jouw gezondheid kunnen zijn.

Infotheek

Wij geven advies en informatie in onze infotheek (kennisbank) over zeer uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast kun je ons persoonlijk benaderen voor het stellen van vragen. Je kunt ook reageren op een artikel wat we hebben geschreven.

Winkel

In onze webwinkel vind je een allesomvattend scala aan producten voor jouw gezondheid. Producten op het gebied van: afslanken, slapen, huidverzorgingseksualiteit & intimiteitsportontspanning en nog heel veel meer.

Heb jij last van klachten als stress, vermoeidheid, burnout, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en ben je op zoek naar de beste producten om je te helpen? Bekijk dan het aanbod in onze winkel voor gezondheid en vergeet de aanbiedingen niet! 🙂

Nieuwste berichten over gezondheid

Vond je dit interessant? Deel het dan graag met anderen, misschien kun je er iemand mee helpen

Back to top