Hoe ghreline invloed heeft op je hongergevoel en afvallen moeilijker wordt

Ghreline: wat is het en wat doet het?

Waar ghreline productieGhreline is een hormoon (of eigenlijk een eiwit). Voor het grootste deel wordt het geproduceerd door de maag en dunne darm. Een klein deel van het hormoon komt vrij in de alvleesklier en hersenen (hypothalamus). Het wordt ook wel het “hongerhormoon” genoemd.

Ghreline staat centraal bij onze eetlust, vetopslag en de afgifte van groeihormoon. Het heeft daarnaast een positief effect op het vaatstelsel, zorgt het voor verminderde insulinegevoeligheid, verhoogd suikergehalte in het bloed en toename van maagzuurafscheiding.

Hoe beïnvloedt het jouw eetlust/hongergevoel?

Wanneer je maag leeg is, is je ghrelinegehalte hoger. Voor de maaltijd neemt de hoeveelheid toe en na de maaltijd neemt de hoeveelheid af. Het gehalte is ook hoger wanneer je slaapgebrek hebt. Dit verklaart dat je meer wilt gaan eten wanneer je moe bent door te weinig slaap. Ghreline zet aan tot eten. Wanneer je langere tijd niet hebt gegeten, begint je maag te “rommelen”.

De hoeveelheid ghreline neemt af wanneer je eet, maar niet alles wat je eet zorgt voor een afname. Eten met koolhydraten zorgt voor de sterkste afname van ghreline, eten met vetten geeft de minst sterke afname. Koolhydraatrijk eten zorgt ervoor dat ons hongergevoel afneemt. Dit verklaart onze drang naar voeding met koolhydraten en dus is het moeilijk(er) om af te vallen.

Wat gebeurt er wanneer je teveel ghreline hebt?

Ghrelinespiegels stijgen tijdens en na het volgen van een dieet. Dit kan verklaren waarom mensen die een dieet volgen dit moeilijk kunnen volhouden. Je zou verwachten dat de spiegel hoger ligt bij mensen met overgewicht/obesitas. Toch zijn de ghrelinespiegels lager in vergelijking met slanke mensen. Dit is mogelijk te verklaren door de grote hoeveelheid koolhydraten die mensen met overgewicht eten.

Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat mensen met overgewicht een overactieve ghreline receptor hebben. Dit zorgt voor een verhoogde inname van calorieën.

Hoe kun je ghreline verlagen en je hongergevoel verminderen?

Het lijkt erop dat ghreline een hormoon is wat niet direct beïnvloed kan worden met medicijnen, diëten of supplementen.

Er zijn echter een aantal dingen die je kunnen helpen om een gezond gehalte te behouden:

  • Vermijd extreme veranderingen in je gewicht. Zowel overgewicht als extreem ondergewicht veranderen je ghrelinegehalte;
  • Zorg voor voldoende goede slaap. Slecht slapen verhoogt je ghrelinespiegels. Het heeft ook relatie met een toenemend gevoel van trek en gewichtstoename;
  • Verhoog je spiermassa. Hogere hoeveelheden vetvrije massa of spieren hebben relatie met lagere spiegels;
  • Eet meer eiwitten. Een dieet met veel eiwitten zorgt voor een vol gevoel en vermindert je gevoel van trek hebben.
  • Behoud een stabiel gewicht. Drastische gewichtsveranderingen en het jojo-effect verstoren belangrijke hormonen. Hier valt ghreline ook onder.
  • Wissel periodes van meer en minder calorieën af. Periodes met een hogere calorie-inname kunnen hongerhormonen verminderen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat 29-45% meer calorieën gedurende twee weken, het ghrelinegehalte met 18% verminderde.

Conclusie

Ghreline is een erg belangrijk hongerhormoon.

Het speelt een grote rol bij honger, trek en voedselinname. Hierdoor kan het grote effecten hebben op jouw succes met afvallen en het behouden van een gezond gewicht.

Volg een plezierig dieetplan wat je kunt volhouden. Hiermee kun je het jojo-dieet vermijden wat grote gewichtsschommelingen veroorzaakt.

Het behouden van een gezond gewicht, het vermijden van lange dieetperiodes, het eten van meer eiwitten en voldoende slapen kan helpen bij het op peil brengen en houden van je ghrelinespiegels.

Bronnen: wikipedia, ntvg.nl, hormone.org, ncbi.nlm.nih.gov

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *