Maagzuurtekort: wat iedereen moet weten over maagzuur en wat jij níet weet

Brandend maagzuur

Je hebt last van brandend maagzuur en je huisarts schrijft maagzuurremmers voor. Sterker nog: je hoeft niet eens naar de huisarts. Je kunt ze gewoon halen met je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt. Probleem opgelost! Toch? Of niet?

De klachten die je had zullen (vrijwel) verdwenen zijn wanneer je maagtabletten gaat gebruiken. Je voelt namelijk niet meer dat branderige gevoel in je slokdarm of keel. Toch kan het zijn dat je te weinig maagzuur hebt. Waar veel mensen denken dat een teveel aan maagzuur klachten veroorzaakt is een tekort veel vaker het geval.

De productie van maagzuur vermindert sterk of komt helemaal stil te liggen door het gebruik van maagzuurremmers. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben bij langdurig gebruik.

Welke rol speelt maagzuur?

Maagzuur speelt een essentiële rol bij de vertering. Wanneer er eten in je maag komt, wordt maagzuur afgescheiden door speciale cellen in de maagwand. Vervolgens gebeurt er daarna van alles. Dit alles zorgt ervoor dat je eten goed kan verteren en dat er een juiste opname van voedingsstoffen plaatsvindt.

Wanneer er een verstoring plaatsvindt doordat je te weinig maagzuur hebt, raak je ondervoed: je lichaam kan lange tijd vitaminen, aminozuren en mineralen (zoals foliumzuur, calcium, ijzer, vitamine A, vitamine B1, 2 en 3, vitamine B12 en vitamine E) niet opnemen.

Dit kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dus al eet je nog zo gezond, je hongert je lichaam uit op het moment dat je maagzuurspiegel laag is.

Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid maagzuur af. Toch klagen meer en meer mensen over brandend maagzuur wanneer ze ouder worden. Dat zou niet logisch zijn toch? We hebben minder maagzuur, maar we krijgen er meer last van…
Dat de hoeveelheid maagzuur afneemt wanneer we ouder worden, komt door de afname van cellen die zuur produceren (=atrofische gastritis).

Welke klachten heb je bij (te weinig) maagzuur:

Dokter Jonathan V. Wright (arts in Washington) heeft duizenden mensen in zijn praktijk gezien met allemaal soortgelijke klachten:

 • slechte spijsvertering
 • brandend maagzuur
 • opgeblazen gevoel
 • veel boeren/oprispingen
 • winderigheid
 • constipatie (vertraagde/moeizame stoelgang)
 • af en toe zachte ontlasting

Deze klachten zijn voor meer dan 90% te wijten aan een maagzuurtekort. Een teveel aan maagzuur komt vrij zelden voor aldus dokter Wright.

Hoe kan het dat je toch het advies voor maagzuurremmers krijgt?

Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat mensen last hebben van te weinig maagzuur in Maagzuurremmers Omeprazol_Activis plaats van teveel. Hier is te weinig aandacht voor. Er is echter wél aandacht voor hoe jouw probleem van brandend maagzuur kan worden opgelost: met de maagzuurremmer of -neutralisator.

Ook is het zo dat huisartsen standaard maagzuurremmers voorschrijven wanneer je bijvoorbeeld zogenoemde NSAID’s gebruikt.

NSAID is een afkorting voor de Engelse naam ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’.
Dit zijn pijnstillende en ontstekingsremmende middelen. De bekendste zijn diclofenac, naproxen en ibuprofen.

De pillenindustrie wordt heel blij van het voorschrijven en gebruik van maagzuurremmers. Jaarlijks wordt hiermee een miljardenomzet gedraaid en die laten ze natuurlijk niet schieten.

Waarom heb je brandend maagzuur?

Dit treedt op wanneer een kleine hoeveelheid maagzuur via de klep van de onderste slokdarmspier (LES, Lower Esophageal Sphincter) terugvloeit. Deze klep opent zich normaal gesproken alleen wanneer je voedsel en vloeistoffen doorslikt. Met uitzondering van boeren en braken, is dit het enige moment dat hij moet openen.

Wanneer de LES om wat voor reden dan ook zwak(ker) is geworden, dan opent hij gemakkelijker.

Als de LES goed werkt, maakt het niet uit hoeveel maagzuur je in je maag hebt. Wanneer je wel zuurbranden voelt dan opent de LES kort wanneer dat niet de bedoeling is.
Illustratie LES_onderste slokdarmspier

Hoe weet je of je te weinig maagzuur hebt?

Je kunt een simpel testje doen om te kijken of je te weinig maagzuur hebt. Op het moment dat je last van zuurbranden hebt, pers je een citroen uit. Het sap van deze citroen drink je op. Wanneer je na enige tijd voelt dat het zuurbranden afneemt of is gestopt, is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt.

Wat ga je hier nu aan doen?

Wanneer je een maagzuurremmer gebruikt, laat je deze staan totdat je (weer) last van zuurbranden krijgt. Vervolgens doe je de citroensap test en kijk je wat het resultaat is. Zijn jouw klachten weg voor dat moment? Overweeg dan het gebruik van HCL-Betaïne capsules met pepsine.

~ Irma Kalsbeek ~

Ik had al jaren last van brandend maagzuur en ik kreeg van mijn huisarts Omeprazol voorgeschreven. Mijn klachten verdwenen wel, maar ik voelde mij er niet goed bij.

De tip om de tabletten een poosje niet te gebruiken heb ik opgevolgd. Kort daarna kreeg ik natuurlijk last van zuurbranden. Ik heb de test met citroensap gedaan en mijn klachten verdwenen voor dat moment.

Nu gebruik ik al een poosje HCL-Betaïne capsules en mijn maagzuurklachten zijn geheel verdwenen!

Dr. Wright adviseert om aan het begin van iedere maaltijd te beginnen met één capsule van ongeveer 650mg HCL-Betaïne met pepsine. Als je na twee of drie dagen geen problemen krijgt, adviseert hij om de dosis te verhogen. Twee capsules aan het begin van iedere maaltijd gedurende twee of drie dagen. Daarna kun je deze dosis nog eens verhogen tot drie capsules.

Wanneer je merkt dat je last van bijwerkingen krijgt dan kun je de dosis weer verlagen tot de hoeveelheid die wel goed voor jou is. Je kunt last hebben van bijwerkingen als een opgeblazen gevoel, oprispingen, een gevoel van teveel druk vanuit je maag tegen de onderkant van je slokdarm.

Kun je ziek worden wanneer je te lang te weinig maagzuur hebt?

Wanneer je langere tijd te weinig maagzuur aanmaakt, kan je lichaam vatbaarder worden voor allerlei (ernstige) aandoeningen:

 • een slechte opname van belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren
 • een slechte eiwitvertering
 • allergieën
 • depressiviteit (vitamine B12 tekort)
 • bacteriële overgroei in de maag en dunne darm met als gevolg: brandend maagzuur, gasvorming/winderigheid, constipatie en diarree
 • bepaald soort bloedarmoede als gevolg van auto-immuun gastritis (= een aandoening waarbij het afweersysteem de eigen cellen in de maag ‘aanvalt’) waarbij sprake is van een vitamine B12 tekort
 • maagkanker
 • huidaandoeningen, zoals acné, jeuk, roodheid, zwelling, eczeem en netelroos
 • jeugdastma
 • galstenen
 • reumatoïde artritis
 • lupus erythematodes (= auto-immuunziekte met ontstekingen in gewrichten en huid of andere organen)
 • ziekte van Graves (= auto-immuunziekte waarbij de schildklier te snel werkt en soms te langzaam)
 • colitis ulcerosa (= ontstekingsziekte van de dikke darm die met zweervorming gepaard gaat)
 • osteoporose (= botontkalking)
 • diabetes type I (= insulineafhankelijke diabetes)
 • dementie (in het bijzonder wanneer je weinig maagzuur hebt en maagzuurremmers gebruikt)
 • versnelde veroudering
 • rosacea
 • multiple sclerose

Conclusie

Een langdurig tekort aan maagzuur is slecht voor je gezondheid en kan de kans op (ernstige) aandoeningen aanzienlijk vergroten. Vitaminen en mineralen als foliumzuur, calcium, ijzer, vitamine A, vitamine B1, 2 en 3, vitamine B12 en vitamine E worden minder goed opgenomen bij een maagzuurtekort en/of het gebruik van maagzuurremmers.

Je kunt gemakkelijk testen of je te weinig maagzuur hebt. Indien je erachter komt dat je te weinig hebt, hoef je geen middelen te gebruiken die door huisartsen worden aangeraden/geadviseerd. Het is beter om middelen te gebruiken die de oorzaak aanpakken, zoals HCL-Betaïne capsules met pepsine.

Je bent verlost van je zuurbranden en jouw lichaam raakt weer in staat de belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een gezond lichaam en een gezond leven.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dr. Jonathan V. Wright heeft een boek geschreven: “Waarom maagzuur goed voor je is”. Dit revolutionaire boek is een geniaal concept om brandend maagzuur voorgoed te genezen. Dit door de oorzaak van het probleem, onvoldoende maagzuurafscheiding, op te lossen

Mede met behulp van verhalen over zijn patiënten wordt heel duidelijk hoe ziek we kunnen worden door te weinig maagzuur en het gebruik van maagzuurremmers.

Hij beveelt een veelomvattend programma aan dat de maag herstelt in zijn normale, gezonde staat. Datgene wat ontbreekt wordt aangevuld met veilige, goedkope maagzuursupplementen en andere natuurlijke middelen.

Tot slot

Heb jij ervaring met maagzuurtekort? En hoe ben je hiermee omgegaan? Deel dan jouw ervaring met ons door een bericht achter te laten. Misschien kun je anderen helpen met jouw verhaal.

Heb je ons testje gedaan en had je daarna geen last meer van zuurbranden? Probeer dan ons aanbevolen product HCL-Betaïne met pepsine van Now Foods.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *