Geplaatst op 1 Reactie

Slapen

Algemene informatie over slapen

hoofdartikel-slapen-cat-1551783_640-150x150

Alle mensen moeten slapen. Dat heeft de natuur zo bepaald en daar is een reden voor. Slapen helpt je om je lichaam en geest te herstellen van de dag. Mensen gebruiken veel energie op een dag. Je hersenen en je lichaam hebben rust nodig om die dag te verwerken, maar ook nieuwe energie op te doen voor weer een volgende dag. In de nacht kan een lichaam meer nieuwe cellen en afweerstoffen maken dan overdag.

Mediteren, een boek lezen of gewoon even nietsdoen, helpt om goed in slaap te komen. Hersenen zijn namelijk ook actief wanneer je ogenschijnlijk niets doet. Of wandelen, een sociale activiteit, het drinken van alcohol en/of sporten helpt om goed te kunnen slapen, hangt af van het type mens dat je bent. Wat voor de een werkt, hoeft niet te werken voor de ander.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Kinderen

Kinderen hebben voldoende slaap nodig en met name om gezond groot te kunnen worden. Ze hebben slaap nodig om te kunnen groeien, niet ziek te worden, goed te kunnen studeren, geen overgewicht te krijgen en zich niet te druk te gedragen gedurende de dag. De richtlijnen schrijven voor dat kinderen per leeftijdsjaar een specifiek aantal uren slaap nodig hebben. Een kind van 4 heeft een andere behoefte dan een kind van 12. Zie hiervoor de richtlijnen op Slaapinfo.nl en Oudersvan nu.nl. Uit onderzoek blijkt dat kinderen moeilijker in slaap kunnen vallen wanneer zij op hun kamer nog televisiekijken, mogen gamen of een spelletje spelen op hun telefoon of tablet. Ook houdt communicatie met anderen via bijvoorbeeld chats, hen uit de slaap. Hersenen hebben voor het slapen gaan een andere rust nodig dan bijvoorbeeld de televisie.

Volwassenen

Volwassenen hebben gemiddeld 8 uren slaap nodig, al wijst onderzoek uit dat een mens met vijf uren toe zou moeten kunnen. Hoe ouder mensen worden, des te minder slaap zij nodig lijken te hebben.  Dat mensen toch op 8 uren uitkomen, heeft te maken met de hoeveelheid energie die we nodig hebben gedurende de dag. Het leven is drukker en voller geworden, we moeten veel meer op een dag dan in vroegere tijden.

Een goede richtlijn om te weten of je voldoende slaapt, is hoe uitgerust je je voelt op een dag en of je al je taken goed kunt uitvoeren. Voel je je de hele dag moe? Dan is het goed om je een aantal vragen te stellen. Vraag je af of je voldoende uren slaapt en wat de kwaliteit daarvan is.

Tijdens de slaap komt meerder keren per nacht de slaapcyclus voorbij. Wij raden je aan hier iets meer over te lezen op de website van bijvoorbeeld de Hersenstichting.

Het doen van een dutje, lijkt een goed advies te zijn om gezond de dag door te kunnen komen. 20 minuten rusten (dat hoeft niet eens echt slapen te zijn) kan al voldoende zijn. Als het ervoor zorgt dat u ‘s avonds niet goed in slaapt komt, dan is het doen van een dutje af te raden.

Slaapproblemen en de gevolgen daarvan

Slaapproblemen kennen vele oorzaken. Spanningen en zorgen, fysieke en psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat mensen niet in slaap kunnen vallen of veel wakker zijn. Andere verstoringen worden veroorzaakt door het gebruik van koffie, thee, alcohol, nicotine, energydrank, chocolade en bepaalde drugs of medicijnen.

Vliegreizen, te veel eten voor het slapen gaan, overmatige inspanning of het gebruik van een smartphone kunnen de slaap verstoren.

De gevolgen van te weinig slapen op korte termijn zijn dat je je moe voelt gedurende de dag, prikkelbaar bent en fouten maakt op het werk of in het verkeer. Op lange termijn kunnen relaties lijden onder spanningen die ontstaan vanuit slaapgebrek en kunnen zich ziektes openbaren zoals diabetes type 2, overgewicht en hart-en vaatziekten. Je kunt gevoeliger worden voor het ontwikkelen van angsten, depressie en dementie.

Behalve de adviezen die hieronder volgen, willen wij het boek ‘perfect slapen in 7 stappen‘ van harte aanbevelen. In zijn boek schrijft auteur W. van der Klaauw over:

 • afrekenen met angst, spanning en malende gedachten
 • het aanmaken van de juiste hormonen op het juiste moment
 • het ‘gelijk zetten’ van je biologische klok
 • herstel en versterk de natuurlijke schommeling van je lichaamstemperatuur

Dit heeft tot gevolg dat je sneller in slaap valt, uitgeruster wakker wordt, je doorslaapt tijdens de nacht, je (veel) meer energie hebt, je beter kunt presteren en meer van het leven kunt genieten.

Advies

 • Doe de Persoonlijke Gezondheidscheck via Thuisarts.nl
 • Bouw slaapmiddelen af of overweeg tijdelijk gebruik van een (homeopathisch) slaapmiddel
 • Neem contact op met je huisarts
 • Neem contact op met een therapeut
 • Overweeg een elektrische deken of een ander matras of hoofdkussen.
 • Zorg voor een rustige, donkere en koele slaapkamer

Producten in onze winkel

Wijsmetgezondheid.com/matrassen

Wijsmetgezondheid.com/hoofdkussens

Wijsmetgezondheid.com/melatonine

Wijsmetgezondheid.com/elektrische dekens

Wijsmetgezondheid.com/kruiken

 

(Bronnen: Hersenstichting.nl, Slaapinfo.nl, Kenniscentrum Slaapaandoeningen, Thuisarts.nl)

One thought on “Slapen

 1. […] wanneer je slaapgebrek hebt. Dit verklaart dat je meer wilt gaan eten wanneer je moe bent door te weinig slaap. Ghreline zet aan tot eten. Wanneer je langere tijd niet hebt gegeten, begint je maag te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge