Waarom magnesium goed voor je is

Wat is magnesium en waar is het goed voor?

magnesium

Magnesium is kort gezegd een mineraal, een mineraal wat heel erg
belangrijk is voor je gezondheid. Ons lichaam kan dit mineraal niet zelf aanmaken
en daarom moeten we magnesium uit onze voeding halen. Magnesium heeft ongeveer 300 functies in ons lichaam en staat ook wel bekend als ‘anti-stress mineraal’. Door verschillende factoren kun je gemakkelijk een magnesiumtekort opbouwen.

Ons lichaam bevat ongeveer 21 tot 28 gram magnesium wat als volgt verdeeld is in het menselijk lichaam:

 • 60% is ingebouwd in botweefsel en tanden,
 • 20% bevindt zich in spieren,
 • 20% in andere zachte weefsels en lever,
 • minder dan 1% circuleert in het bloed.

Wanneer je te weinig magnesium via je voeding binnenkrijgt kan dit leiden tot verschillende gezondheidsklachten en vergroot het de kans op chronische ziekten, waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Magnesium is, net als andere mineralen en ook vitaminen, onmisbaar in ons lichaam. Zo is het belangrijk voor:

 • het ontspannen van spieren, spiervorming en het goed functioneren van spieren,
 • de aanmaak van cellen en weefsels,
 • een goede conditie van het concentratievermogen en geheugen,
 • de overdracht van zenuwprikkels,
 • de vorming en het behoud van gezonde tanden en botten,
 • een vermindering van vermoeidheid en lusteloosheid,
 • een verhoogde weerstand tegen stress,
 • het vrijmaken van energie uit je voeding (zodat je lichaam energie krijgt),
 • het behoud van een gezond hart- en vaatstelsel (cholesterolstofwisseling, het helpt het bloed dun te houden, ontspant de bloedvaten en gaat verhoging van de bloeddruk tegen).

Wanneer heb je een magnesiumtekort en hoe ontstaat dit?

Er ontstaat een magnesiumtekort wanneer je lichaam voor een aantal dagen (of langer) minder dan 280 gram magnesium per dag binnenkrijgt.

Met bloedonderzoek valt lastig aan te tonen dat je een magnesiumtekort hebt, omdat er slechts 1% magnesium in je bloed zit; voor het overgrote deel is het opgeslagen in je lichaamscellen. Een tekort kun je beter vaststellen op basis van gezondheidsklachten en je kunt een een 24 uurs-urineanalyse uit laten voeren. Vraag hierover echter wel advies aan jouw arts. Op de lange termijn kun je gevoelig zijn voor:

misselijkheid, braken, diarree, constipatie/obstipatie, verminderde eetlust, maagpijn.

spierkrampen, beenkramp, rusteloze benen syndroom, spierpijn (waaronder rugpijn en nekpijn), spierzwakte, fibromyalgie, spiertrekkingen, trillingen, moeite met slikken, pijn in de voeten.

verhoogde stressgevoeligheid, geïrriteerdheid, hyperactiviteit, rusteloosheid, slecht geheugen, moeite met concentreren, duizeligheid, migraine/spanningshoofdpijn, verergerde menstruatiepijn, verminderd gehoor, oorsuizen, tinnitus, oren overgevoelig voor geluid, depressie, lusteloosheid, persoonlijkheidsveranderingen, angst en paniekaanvallen, slapeloosheid, ogen overgevoelig voor licht.

hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, hartkloppingen, beroerte, hoog totaalcholesterol en LDL-cholesterol (slecht cholesterol), laag HDL-cholesterol (goed cholesterol).

suikerverslaving en/of een grote behoefte aan zout, diabetes type 1 en 2, insulineresistentie.

minder weerstand

nierstenen, zeer moe (chronisch vermoeidheidssyndroom), benauwd gevoel in de borstholte.

Een tekort kan ontstaan door

voeding waar geen of te weinig magnesium in zit,

stress,

gebruik van medicatie,

te veel suiker eten,

overmatig alcoholgebruik c.q. alcoholmisbruik

Maar ook wanneer je gebruik maakt van plaspillen, veel transpireert (door sport of sauna), langdurig diarree hebt, moet braken of te weinig eet kun je een tekort oplopen.

Voeding waar geen of te weinig magnesium in zit

Onze voeding bevat op dit moment (veel) minder magnesium dan eerder. Dit komt doordat voeding bewerkt wordt, waardoor het verloren gaat en door lage magnesiumwaarden in landbouwgrond en moderne landbouwtechnieken. Daarnaast kan het zijn dat we onvoldoende voeding eten waar magnesium in zit.

Stress

Zoals eerder beschreven heeft magnesium invloed op veel processen in ons lichaam. Zo heeft het invloed op hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Het werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen, waardoor je bijvoorbeeld beter kunt slapen.

Wanneer je veel stress hebt of intensief beweegt/sport kan dit leiden tot een magnesiumtekort, omdat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal. Bij veel stress komen de stoffen adrenaline en cortisol vrij waarbij het verlies groter wordt. Een tekort aan magnesium kan stress ook weer vergroten (bij een laag magnesiumgehalte ben je gevoeliger voor stress) en zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht.

Gebruik van medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die een magnesiumtekort kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn maagzuurremmers, “plaspillen”, corticosteroïden, laxeermiddelen, antibiotica, middelen tegen allergie (zoals hooikoorts), luchtwegmedicatie, hartmedicatie, middelen tegen kanker (zoals cisplatine, carboplatine, cetuximab), “afstotingsmedicijnen” (gebruikt bij bijvoorbeeld haaruitval, ziekte van Crohn, Multiple Sclerose, reumatoïde artritis), anticonceptiepil.

Te veel suiker eten

Het is bekend dat we steeds meer suiker zijn gaan eten. Voor elke molecuul suiker die we eten gebruikt ons lichaam 54 moleculen magnesium om het te verwerken.

Overmatig alcholgebruik c.q. alcholmisbruik

Het magnesiumgehalte wordt in je nieren gereguleerd. Alcohol zorgt ervoor dat je nieren de uitscheiding van magnesium verhogen.

In welke voeding zit magnesium?

Rauwe cacao

Peulvruchten

Kokos

Schelpdieren

Groenten en fruit: spinazie, bananen, avocado, broccoli, groene bladgroenten, frambozen

Noten en zaden: cashewnoten, walnoten, zonnebloempitten

Sojaproducten: sojamelk, sojayoghurt

Volle granen: volkoren granen, zilvervliesrijst, brood, roggebrood

Kruiden: dille, basilicum, komijn, kruidnagels

Superfoods: chlorella, spirulina

Drinkwater draagt ook bij aan de magnesiuminname.

Welke magnesium kan ik het beste nemen?

Je kunt magnesiumsupplementen of magnesiumolie gebruiken om je magnesiumgehalte te verhogen. Het voordeel van magnesiumolie is dat het direct door de huid wordt opgenomen. Wanneer je moeite hebt met pillen slikken of je hebt een spijsverteringsstoornis kun je hier dus beter voor kiezen.

Magnesiumsupplementen

Houd er bij het gebruik van supplementen rekening mee dat er verschillende soorten zijn. Zo zijn er zogenoemde organische en anorganische gebonden magnesium.

Organisch gebonden

Voorbeelden van organisch gebonden magnesium zijn:

Magnesiumcitraat, Magnesiumtauraat, Magnesiummalaat, Magnesiumbisglycinaat, Magnesiumglycerofosfaat

Anorganisch gebonden

Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn onder andere:

Magnesiumsulfaat, Magnesiumoxide, Magnesiumhydroxide

Ga je een magnesiumsupplement gebruiken dan verdient het de aanbeveling altijd te kiezen voor een organische magnesiumverbinding. Organische magnesiumverbindingen worden beter opgenomen dan anorganische magnesiumverbindingen.

Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat poeder - magnesiumtekort, vermoeidheid
Magnesium citraat

In magnesiumcitraat wordt magnesium in zoutvorm gecombineerd met citroenzuur. Magnesiumcitraat wordt relatief goed door het lichaam opgenomen en heeft een hoge oplosbaarheid in water.

Magnesiumtauraat

Vitaminstore - Magnesium Tauraat - 120 vegicaps - Helpt bij magnesiumtekort, vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau
Magnesium tauraat

Magnesiumtauraat is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. Deze elementen werken goed samen en hebben daardoor een groter effect voor het lichaam en stabiliseren celwanden. Hierdoor wordt deze vorm van magnesium zeer goed opgenomen. Het blijkt dat het aminozuur taurine belangrijk is voor de gezondheid van het hart en hartritme. Tauraten kunnen een gunstige invloed op hoge bloeddruk en slaap hebben, omdat taurine voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel zorgt.

Magnesiummalaat

Magnesium malaat
Magnesium malaat

Magnesiummalaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. Het is klinisch aangetoond dat deze vorm goed is om te ontspannen en om de spiercellen van energie te voorzien. Wanneer er een verstoring in het lichaam is waarbij de verbranding in je lichaam niet goed werkt, komt er melkzuur vrij. Dit zorgt voor vermoeidheidsverschijnselen en spierpijn.

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat - magnesiumtekort, vermoeidheid
Magnesium bisglycinaat

Organisch gebonden magnesiumbisglycinaat wordt onveranderd door het darmslijmvlies opgenomen; dan pas wordt het magnesium afgesplitst. Hierdoor vindt opname sneller plaats en wordt deze niet belemmerd door een gebrek aan maagzuur of de aanwezigheid van andere mineralen zoals calcium.

Magnesiumglycerofosfaat

Magnesiumglycerofosfaat - magnesiumtekort, vermoeidheid
Magnesium glycerofosfaat

Magnesiumglycerofosfaat is een organisch zout en wordt goed door het lichaam opgenomen. Daarnaast wordt het beter verdragen dan bijvoorbeeld magnesiumoxide, is het niet laxerend en geeft geen aanleiding tot krampen en/of diarree. Magnesiumglycerofosfaat vind je onder andere in de supplementen van MetaRelax®.

Magnesiumolie

Magnesiumolie wordt het beste opgenomen via je buik, voeten en je oksels, maar je kunt het ook op elke willekeurige plek waar je spierpijn of een vermoeid gevoel hebt smeren. Het kan zijn dat de olie een branderig of prikkelend gevoel op de huid geeft. Zeker bij een magnesiumtekort is dat normaal.

Naast een branderig of branderig gevoel kun je ook last krijgen van bijwerkingen als tintelingen, jeuk en puistjes. Zelden komt het voor dat je last hebt van lichte maagklachten en diarree.

Hoe vaker je magnesiumolie gebruikt hoe minder last je zult hebben van bijwerkingen.
Tip: bouw het gebruik van magnesiumolie langzaam op. Je kunt ervoor kiezen om de magnesiumolie te verdunnen met water en de concentratie langzaam op te bouwen: de eerste week 1/3 magnesiumolie en 2/3 water, de daaropvolgende week 1/2 magnesiumolie en 1/2 water, vervolgens een week 2/3 magnesiumolie en 1/3 water. Daarna kun je de magnesiumolie in zijn oorspronkelijke vorm gebruiken.

Een goed alternatief is Regenesis magnesium serum. Dit magnesium serum heeft een krachtige werking, plakt niet en wordt ook als milder voor de huid ervaren. De ph-waarde van het serum is nagenoeg gelijk aan die van onze huid, waardoor de magnesium snel wordt opgenomen.

Hoeveel magnesium mag ik per dag?

Voor mannen en vrouwen is de magnesiumbehoefte verschillend. In 2018 heeft de Nederlandse Gezondheidsraad vastgesteld dat mannen 350 m per dag nodig hebben en vrouwen 300 mg per dag.

Wanneer je magnesiumolie (magnesiumchloride 31%) gebruikt is de toepassing als volgt:

Als onderhoudsdosis gebruik je dagelijks 2 sprays per 10 kg lichaamsgewicht (Je deelt je gewicht door 10 en vermenigvuldigt de uitkomst met 2).
Bijvoorbeeld: 65 kg : 10 kg = 6,5 kg -> 6,5 kg x 2 = 13 sprays.

Bij een magnesiumtekort gebruik je dagelijks 4 sprays per 10 kg lichaamsgewicht (Je deelt je gewicht door 10 en vermenigvuldigt de uitkomst met 4).
Bijvoorbeeld: 65 kg : 10 kg = 6,5 kg -> 6,5 kg x 4 = 26 sprays.

1 spray = ongeveer 15 mg magnesiumchloride
een grote theelepel of 20 sprays (3 ml) = ongeveer 300 mg pure magnesium

LET OP: Wanneer je een (ernstige) nierfunctiestoornis hebt, mag je geen magnesiumsupplementen gebruiken. Doordat je nieren minder goed werken, scheiden ze een teveel aan magnesium niet voldoende uit. Dit kan leiden tot een te hoog magnesiumgehalte in je lichaam.

Is teveel magnesium schadelijk?

Het is niet mogelijk om via voeding teveel binnen te krijgen. Dit kan wel bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. Bij meer dan 250 milligram per dag extra, dus naast de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan. Vooral magnesiumcarbonaat, magnesiumchloride, magnesiumoxide en magnesiumgluconaat veroorzaken maag-darmklachten. Magnesiumbisglycinaat wordt daarentegen uitstekend opgenomen en geeft veel minder kans op bijwerkingen zoals diarree.

Normaal gesproken wordt een teveel aan magnesium uitgescheiden door de nieren. Wanneer dit niet het geval is door verminderde nierfunctie loop je kans op hypermagnesiëmie (overschot aan magnesium). Dit kan ook komen doordat je darmen heel traag werken of dat ze verstopt zitten.

Heel zelden treedt er een magnesiumvergiftiging op. Je hebt dan verschijnselen als: roodheid in het gezicht, misselijkheid, braken, verlies van spierreflexen, spierzwakte, slaperigheid, traag en/of onregelmatig hartritme, lage bloeddruk, ademhalingsdepressie, coma.

Wanneer kun je magnesium het beste innemen?

In principe maakt het niet uit op welk tijdstip van de dag je magnesium inneemt.

Er zijn verschillende wisselwerkingen in het lichaam tussen vitamines en mineralen en tussen vitamines en andere stoffen. Het is niet nodig om daar rekening mee te houden, omdat dit elkaar soms bevordert en soms remt.

Wanneer je medicatie gebruikt waar magnesium een wisselwerking mee heeft neem dan een magnesiumsupplement bij voorkeur minimaal twee uur voor of na je medicijnen in.
Zo kan magnesium de werking van spierverslappers versterken. Het kan de opname en/of werkzaamheid van bijvoorbeeld antibiotica, middelen tegen osteoporose, middel tegen misselijkheid en braken, bepaalde hartmedicatie en schildklierhormoon verlagen.

Doordat magnesium een positieve werking op de bloedsuikerspiegel heeft kan het zijn dat je een lagere dosis tabletten bij diabetes nodig hebt.

We adviseren wel om een vast tijdstip aan te houden, zodat je het niet vergeet.

Meer lezen over magnesium?

Dokter Marianne Mousain-Bosc (kinderarts en magnesiumspecialiste) heeft het boek Magnesium, dé oplossing geschreven. Zij stelt zich de vraag welke punten depressie, hyperactiviteit, epilepsie, autisme en de ziekte van Alzheimer gemeen hebben. Haar antwoord: een abnormaal hoog magnesiumtekort.

In haar boek verklaart zij hoe het tekort aan magnesium zich ontwikkelt en waarom het zo vaak voorkomt. Zo’n 75% van de bevolking heeft een gebrek hieraan. Daarnaast schrijft zij over wie het aangaat en waarom het dramatische gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.

Ontdek zelf in dit boek:
Welke ziekten behandeld kunnen worden met magnesium, hoe je kunt vermijden een hyperactief kind Ritalin® te geven, gezonde voedingsmiddelen die rijk aan magnesium zijn, vitamines en mineralen die de werking van magnesium positief beïnvloeden, welke speciale magnesiumproducten aan te bevelen zijn en enkele smakelijke recepten die rijk aan magnesium zijn.

Dit boek is in eenvoudige taal geschreven en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke studies. Het is tevens een ontroerend verhaal over talrijke genezingen. Daardoor is het een bericht van hoop geworden voor vele families.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: “Waarom magnesium goed voor je is?”. Uit onderzoek is gebleken dat magnesium een onmisbaar element voor ons lichaam is en toch hebben zo’n 75% van de mensen een tekort hieraan hebben. Een tekort wat kan leiden tot klachten van simpelweg lichamelijk ongemak tot zeer ernstige klachten als hartritmestoornissen en beroerte.

Onze voeding is bij lange na niet toereikend om aan onze behoefte aan magnesium te voldoen, omdat gewassen groeien op grond die te weinig magnesium bevat. We zijn dus genoodzaakt om supplementen te gebruiken om ons magnesiumgehalte te verhogen. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat we klachten als gevolg van magnesiumtekort terugdringen en een gezonder en energieker leven gaan leiden.

Herken je de klachten die we hebben beschreven in dit artikel?

Heb jij een magnesiumtekort en wil je weer meer energie hebben, beter slapen en jezelf verlossen van je lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium?

Bekijk dan de producten in onze winkel:

Wijsmetgezondheid.com/magnesium

Wijsmetgezondheid.com/boeken-magnesium

(Bronnen: gezondheidsraad.nlvoedingsgeneeskunde.nlorthokennis.nlNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, metarelax.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *